Mazowieckie
Obsługiwane kraje: Polska, UE
Kreator bukietów: Tak
Potwierdzenie dostawy SMS: TAK
Dodatki: odżywki do kwiatów, czekoladki, kartka dekoracyjna, torty
kliknij aby zobaczyć ofertę
Wyślij oryginalny prezent szybko i wygodnie
Wyślij oryginalny prezent szybko i wygodnie
Zanim założyliśmy sklep Ekolubek.pl, sami poprzez wiele lat kupowaliśmy
zdrową żywność w innych sklepach, jednakże w każdym momencie był to
problem, ponieważ atrakcyjne nas towary zostały trudno dostępne. Dlatego postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce i założyć sklep, który ułatwi
Wam ...
Tymianek pospolity, przeciwnie macierzanka, to przyprawa z wybrzeży Morza Śródziemnego. Aromat i subtelny smak to nie jedyne zalety tego zioła - jest to również ceniona roślina lecznicza.
Tymianek jest półkrzewem charakteryzującym się różowymi albo fioletowymi drobnymi kwiatami, które są zamieszczone na szczytach łodyg. Roślina ta dodana do potraw sprawia, że nabierają one wyrazistego smaku i aromatu. Wszystko to za sprawą właściwości, w tym również zapachu.
Świeży i suszony tymianek z Chorzel (uprawa roli) stanowi aromatyczną przyprawę, którą dodaje się do sosów, cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, ryb, zup czy baraniny. Tymianek idealnie koryguje smak dań z grilla , a dodatkowo potraw z pomidorów i warzyw strączkowych, sałatek i marynat. Zioło poza polskiej kuchni, bardzo chętnie stosowane jest również w kuchni greckiej, włoskiej, bałkańskiej, a również afrykańskiej.
Tymianek posiada również liczne właściwości lecznicze. Działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, grzybobójczo, rozkurczowo, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, wzmacniająco, ściągająco, reguluje również trawienie.
Olejek z tymianku można wykorzystać do inhalacji. Roślina ta oddziałuje również pozytywnie na włosy i skórę głowy. Ziele tymianku w większości przypadków wchodzi w skład płukanek do włosów. Dzięki temu preparaty te zyskują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Preparaty z tymiankiem zapobiegają również wypadaniu włosów.
Tymianek – uprawa
Tymianek można uprawiać zarówno w ogródku, jak i w pojemniku. Najlepszym miejscem w ogrodzie dla rośliny będzie miejsce nasłonecznione i osłonięte od wiatru i zimna. Podlewać trzeba go wówczas, gdy podłoże zrobi się bardzo suche. Gleba do uprawy tymianku powinna być lekka, piaszczysta, o silnym odczynie zasadowym. Ciężką ogrodową ziemię warto napowietrzyć dużą ilością piasku, drobnego żwiru , a dodatkowo przekompostowanej kory.
O ile jednak zdecydujemy się na uprawę tymianku w doniczce, trzeba pamiętać, żeby go podlewać dwa razy w tygodniu, a w lecie dosłownie częściej. O ile powietrze w mieszkaniu jest bardzo ciepłe i suche, roślina ma możliwość potrzebować dosłownie powszechnego podlewania.
Przyprawa
Dwa razy do roku można zbierać tymianek na przyprawę. W tym celu trzeba w czerwcu ściąć młode, niezdrewniałe rozkwitające końce pędów. Drugi zbiór powinien nastąpić najpóźniej pod koniec sierpnia. Należy wówczas zrywać znacznie krótsze odcinki pędów niż w wypadku czerwcowego zbioru, żeby roślina zdążyła przygotować się do zimy.
Tymianek suszy się rozłożony na płaskiej powierzchni w przewiewnym, suchym miejscu, bez dostępu do słońca. Dzięki temu będzie miał intensywniejszy aromat. Po wysuszeniu pędów trzeba ściągnąć z nich liście i kwiaty, a same gałązki wyrzucić. Tymianek przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, do których światło nie posiada dostępu .