piaseczyński

image

Z tytułu zawodowego jestem ogrodnikiem z powołania florystyką. Od 1997r. wraz z córką Katarzyną Sielską, prowadzę kwiaciarnię w Piasecznie. Kontynuując tradycje zapoczątkowane przez moich rodziców, od wielu wczesnych lat jestem związana z branżą kwiaciarską. Z córką bierzemy czynny udział w ...

Obsługiwane kraje: Polska, UE
Kreator bukietów: Tak
Potwierdzenie dostawy SMS: TAK
Dodatki: odżywki do kwiatów, czekoladki, kartka dekoracyjna, torty
kliknij aby zobaczyć ofertę

doręczanie kwiatów

jadalne kwiaty Woli Prażmowskiej

Tymianek pospolity, inaczej macierzanka, to przyprawa z wybrzeży Morza Śródziemnego. Aromat i subtelny smak to nie jedyne zalety tego zioła - jest to także ceniona roślina lecznicza. Tymianek jest półkrzewem charakteryzującym się różowymi albo fioletowymi drobnymi kwiatami, które są zamieszczone na szczytach łodyg. Roślina ta dodana do potraw powoduje, że nabierają one wyrazistego smaku i aromatu. Wszystko to za sprawą właściwości, w tym także zapachu. Świeży i suszony tymianek z Woli Prażmowskiej (uprawa roli) stanowi aromatyczną przyprawę, którą dodaje się do sosów, cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, ryb, zup czy baraniny. Tymianek perfekcyjnie poprawia smak dań z grilla oraz potraw z pomidorów i warzyw strączkowych, sałatek i marynat. Zioło oprócz polskiej kuchni, bardzo chętnie stosowane jest także w kuchni greckiej, włoskiej, bałkańskiej, a także afrykańskiej. Tymianek posiada także masowe właściwości lecznicze. Działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, grzybobójczo, rozkurczowo, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, wzmacniająco, ściągająco, reguluje także trawienie. Olejek z tymianku można wykorzystać do inhalacji. Roślina ta oddziałuje także pozytywnie na włosy i skórę głowy. Ziele tymianku w znaczącej liczbie przypadków wchodzi w skład płukanek do włosów. Dzięki temu preparaty te zyskują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Preparaty z tymiankiem zapobiegają także wypadaniu włosów. Tymianek – uprawa Tymianek można uprawiać zarówno w ogródku, jak i w pojemniku. Najlepszym miejscem w ogrodzie dla rośliny będzie miejsce nasłonecznione i osłonięte od wiatru i zimna. Podlewać powinno się go wtedy, gdy podłoże zrobi się bardzo suche. Gleba do uprawy tymianku powinna być lekka, piaszczysta, o mocnym odczynie zasadowym. Ciężką ogrodową ziemię warto napowietrzyć dużą ilością piasku, drobnego żwiru oraz przekompostowanej kory. Jeżeli jednak zdecydujemy się na uprawę tymianku w doniczce, powinno się pamiętać, by go podlewać dwa razy w tygodniu, a w lecie wręcz w większości. O ile powietrze w mieszkaniu jest bardzo ciepłe i suche, roślina może potrzebować wręcz powszechnego podlewania. Przyprawa Dwa razy do roku można zbierać tymianek na przyprawę. W tym celu powinno się w czerwcu ściąć młode, niezdrewniałe rozkwitające końce pędów. Drugi zbiór powinien nastąpić najpóźniej pod koniec sierpnia. Należy wtedy zrywać znacznie krótsze odcinki pędów niż w wypadku czerwcowego zbioru, by roślina zdążyła przygotować się do zimy. Tymianek suszy się rozłożony na płaskiej powierzchni w przewiewnym, suchym miejscu, bez dostępu do słońca. Dzięki temu będzie miał intensywniejszy aromat. Po wysuszeniu pędów powinno się pobrać z nich liście i kwiaty, a same gałązki wyrzucić. Tymianek przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, do których światło nie posiada dostępu .