Obsługiwane kraje: Polska, UE
Kreator bukietów: Tak
Potwierdzenie dostawy SMS: TAK
Dodatki: odżywki do kwiatów, czekoladki, kartka dekoracyjna, torty
kliknij aby zobaczyć ofertę
Tymianek pospolity, całkiem inaczej macierzanka, to przyprawa z wybrzeży Morza Śródziemnego. Aromat i subtelny smak to nie jedyne zalety tego zioła - jest to także ceniona roślina lecznicza. Tymianek jest półkrzewem charakteryzującym się różowymi lub fioletowymi drobnymi kwiatami, które są zamieszczone na szczytach łodyg. Roślina ta dodana do potraw stwarza, że nabierają one wyrazistego smaku i aromatu. Wszystko to za sprawą właściwości, w tym także zapachu. Świeży i suszony tymianek z Nieczajnej Doli (uprawa roli) stanowi aromatyczną przyprawę, którą dodaje się do sosów, cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, ryb, zup czy baraniny. Tymianek doskonale koryguje smak dań z grilla , a oprócz tego potraw z pomidorów i warzyw strączkowych, sałatek i marynat. Zioło oprócz polskiej kuchni, bardzo chętnie stosowane jest także w kuchni greckiej, włoskiej, bałkańskiej, a także afrykańskiej. Tymianek ma także masowe właściwości lecznicze. Działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, grzybobójczo, rozkurczowo, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, wzmacniająco, ściągająco, reguluje też trawienie. Olejek z tymianku można wykorzystać do inhalacji. Roślina ta oddziałuje także pozytywnie na włosy i skórę głowy. Ziele tymianku często wchodzi w skład płukanek do włosów. Dzięki temu preparaty te zyskują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Preparaty z tymiankiem zapobiegają także wypadaniu włosów. Tymianek – uprawa Tymianek można uprawiać zarówno w ogródku, jak i w pojemniku. Najlepszym miejscem w ogrodzie dla rośliny będzie miejsce nasłonecznione i osłonięte od wiatru i zimna. Podlewać trzeba go wtedy, gdy podłoże zrobi się bardzo suche. Gleba do uprawy tymianku powinna być lekka, piaszczysta, o mocnym odczynie zasadowym. Ciężką ogrodową ziemię warto napowietrzyć dużą ilością piasku, drobnego żwiru , a oprócz tego przekompostowanej kory. Jeżeli już natomiast zdecydujemy się na uprawę tymianku w doniczce, trzeba pamiętać, aby go podlewać dwa razy w tygodniu, a w lecie nawet w znaczącej liczbie sytuacji. Jeżeli już powietrze w mieszkaniu jest bardzo ciepłe i suche, roślina ma możliwość potrzebować nawet codziennego podlewania. Przyprawa Dwa razy do roku można zbierać tymianek na przyprawę. W tym celu trzeba w czerwcu ściąć młode, niezdrewniałe rozkwitające końce pędów. Drugi kolekcja powinien nastąpić najpóźniej pod koniec sierpnia. Należy wtedy zrywać znacznie krótsze odcinki pędów niż w sytuacji czerwcowego zbioru, aby roślina zdążyła przygotować się do zimy. Tymianek suszy się rozłożony na płaskiej powierzchni w przewiewnym, suchym miejscu, bez dostępu do słońca. Dzięki temu będzie miał intensywniejszy aromat. Po wysuszeniu pędów trzeba ściągnąć z nich liście i kwiaty, a same gałązki wyrzucić. Tymianek przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, do których światło nie ma dostępu .